Parket

Parket se može hoblovati nekoliko puta što zavisi od debljine gornjeg habajućeg sloja. Poznato je da svako sledeće hoblovanje i lakiranje  u stambenim jedinicama radi tek posle 25-30 godina, pri svakom hoblovanju  skida  se maksimalno 2-3/10 mm, tako da se sa habajućim slojem od 2 mm može hoblovati bar još 2 puta.

Naši su mašinski uljeni i lakirani od 2-4 puta u zavisnosti da li su namenjeni za ugradnju u stambenim ili javnim prostorima (restorani, hoteli, konferencijske sale, škole, fiskulturne sale, biblioteke, i dr.).

Na tržištu se niz godina pojavljuju kao dvoslojni  sa debljinom gornjeg habajućeg sloja od 2 mm, u praksi se pokazalo da je vek ovakve vrste veoma dug i za mnoge generacije nepotrošiv.

Dvoslojni i masivni  ima veću otpornost na vlagu od ostalih višeslojnih i masivnih parketa, zbog donje podloge, brezove multiplex  vlagootporne šper ploče. U slučaju eventualnog izlivanja vode  ne dolazi do značajnih deformacija, odnosno ne dolazi do „bubrenja“ površine usled vlaženja, ako se desi ova neželjena situacija, veoma se lako može izvršiti popravka, tako što će se zameniti samo te parketne daske a ne cela površina pod parketom.

Još mnogo prednosti u odnosu na klasičan imaju višeslojni parketi, kako estetski tako i funkcionalno. Verujemo da bi još mnogo toga trebalo spomenuti pozitivno i sa gledišta ekologije i šumarstva, samim tim što se za izradu ovog parketa koristi neuporedivo manje retkog tvrdog drveta koje sporo raste, proizvodnja višeslojnih parketa ima veoma važnu ulogu u očuvanju prirode. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo Vam pomoći da nađete najbolje rešenje za Vaš pod.

Vaš ARTINJAN