Dvoslojni parket i način montaže

Dimenzije

Debljina:14 mm (10+4)
Širina:90 – 195 mm
Dužina:600 – 2200 mm

Kvalitet (Klasa)

I – „Selekt A“:Bez ikakvih grešaka, bez beljike, bez blistače (zržni zrak), bez poprskalih granula, dozvoljne tekstura drveta: radijalna i tangenciona (flader)
BIS – „Selekt B“:Isto kao I klasa “Selekt A”, ali dozvoljeni zdravi čvorići do 8 mm
Ra – „Natur“:Bez beljike, dozvoljeni zdravi i popunjeni čvorovi do 30 mm, malo, bez beljike, bez srčanice (uklopljeno srce)
Rb – „Antik“:Dozvoljeni popunjeni ili polu popunjeni čvorovi 70 mm, dozvoljeno: popunjene pukotine , srčanica, zdrava beljika

Dvoslojni parket velikih dimenzija

“Rustik” kvalitet parketa ima tehničke karakteristike kao i parket u “Selekt” a po izgledu odaje utisak nezavršenog poda, čvorovi odaju efekat vremena i šarm poda koji proizvodi sugestivno utisak istrošenosti, pohabanosti vremenom, vrlo interesantno za stvaranje atmosfere prošlih vremena koje izaziva nostalgiju

Dvoslojni parket velikih dimenzija je proizvod visokog kvaliteta obrade, mi ga proizvodimo na mašinama novije generacije proizvođača WEINIG iz Nemačke.

Sama reč “Dvoslojni” govori da je parket izrađen iz dva sloja: gornjeg i donjeg sloja. Gornji sloj parketa je od najkvalitetnijeg tvrdog drveta kao što su hrast, jasen, orah, grab, bukva i ostali tvrdi lišćari. Podloga, odnosno donji sloj parketa je od brezove multipleks, sedmoslojne šper ploče,  debljine 10 mm, čiji su slojevi unakrsno lepljeni što šper ploču i čini stabilnom a samim tim i parket.

Gornji i donji sloj se lepe vinilnim lepkovima koji imaju visoku otpornost na vlagu i presuju se na namenskim presama za ove podove. Nakon presovanja parket se ostavlja da odstoji u nameri da se stabilizuje, odnosno kondicionira. Nakon toga sledi finalizacija proizvodnje, zalepljeni elemenati se kalibrišu i profilišu na preciznu meru sa perom i žljebom (muški i ženski deo) sa sve četiri strane. Bočne i čeone strane parketa se profilišu tako što se obaraju ivice habajućeg sloja pod uglom od 45, spajanjem parketnih dasaka vidi se naglašena fugna sa sve četiri strane. Pre završnog uljenja ili lakiranja  profilisani parket  se fino brusi zahtevnom granulacijom brusnog papira na više tračnim brusilicama za drvo u zavisnosti od toga da li završna zaštita ulje ili lak.

Za završnu zaštitu parketa koristimo najsavremniju tehnologiju današnjice, LED tehnologiju, to znači da se sušenje premza ulja ili laka na parketu suši na protočnoj liniji specijalnim LED lampama. Sušenje omogućavaju preparati ulje i lak koji u sebi imaju fotoinicijatore koji reaguju na LED svetlo tako što ga trenutno vezuju odnosno suše.

Dvoslojni parket je kompaktan, izrađen je od tvrdog materijala, brezova podloga je takođe tvrda jer ima približnu dvrdoću kao bukva, dvoslojni parket nakon postavke “ne radi” tj. nema pojave „rasušivanja“.

Preporučuje se za poslovne i stambene prostore a  isključivo za prostorije koje imaju podno grejanje.

Način montaže

Postavljanje dvoslojnog parketa se vrši na finu betonsku podlogu – “Ibercug”, ako je podloga vlažnosti preko 2% nanosi se prajmer protiv vlage koji pravi fini film na betonsku košuljicu i prodire u dubinu betona čime ga  učvršćuje, popunjava njegovu poroznost, blokira vlagu i predstavlja podlogu i vezu za beton i lepak. U slučaju kada je košuljica suva i kompaktna, nije porozna, nema potrebe za premazom hidrozolantom ili drugim prajmerima za prašinu, dovoljno je dobro usisati površinu usisivačem i na nju nanosti lepak. Preporučuje se dvokonponentni epoksidni ili PU lepak a gde je instalirano podno grejanje preporučuje se elastični monokonponenti poliuretanski lepak.